Läs om staden Vimmerby

Mer om Vimmerby

Dulcolax dragees in der ss


Det finns tecken på att det har funnits människor på platsen för dagens Vimmerby ända sedan stenåldern. Från vikingatiden har man hittat mängder av lämningar, såsom till exempel halvädelstenar, pärlor och spännen. Strax utanför stadskärnan finns ett mycket stort gravfält från vikingatiden.

Zovirax xarope


År 1253 omnämns Vimmerby i skrift för första gången. Av allt av döma var orten relativt välbefolkad på den här tiden. År 1350 fick Vimmerby sina stadsprivilegier. Privilegierna drogs dock in av Gustav Vasa några strax över 200 år senare. Vid samma tillfälle fick dock Vimmerbyborna större möjligheter till handel. Efter en tid blev Vimmerby en sprudlande marknadsplats. Framför allt var oxhandeln med Linköping i centrum.

Att se och göra i Vimmerby

Cefuroxime gram positive cocci
404 Not Found
404 Not Found
Vimmerby är inte en stad man ska resa till om man är ute efter nattöppna nöjen och otaliga restauranger. Vimmerby är en liten stad som präglas av ett småländskt lugn. Det betyder dock inte att det inte finns några sevärdheter att uppleva och aktiviteter att delta i. Ser man till stadens storlek har man förmodligen fler besökare per invånare än de flesta andra städer i Sverige. Framför allt är det Åbro-bryggeriet, Astrid Lindgrens Värld samt Astrid Lindgrens Näs som lockar.

Aldara golf wa


Det välkända bryggeriet Åbro har sitt säte och en av sina produktionsanläggningar i Vimmerby. Åbro är framför allt känt för sitt öl, men man producerar även läskedrycker och buteljerat vatten. Tittar man på topplistorna över dryckesförsäljning i Sverige kommer Åbro på femteplats med en marknadsandel på 10 procent för öl och 6 procent totalt. Som besökare kan man få en guidad rundtur på bryggeriet. Efter rundturen kan man slå sig ner i den autentiska brittiska puben eller bryggeriets typiska tyska bierstube.

Flexeril back pain dosage

Not Found


Not Found


Astrid Lindgrens Värld är ett av de populäraste besöksmålen för barnfamiljer i hela Sverige. Sedan parken öppnades 1981 har många miljoner besökare fått uppleva Astrid Lindgrens mest folkkära karaktärer nästan som på riktigt. Denna temapark omfattar hela 130 000 kvadratmeter. Här finns ett antal permanenta miljöer som är hämtade direkt från illustrationerna i Astrid Lindgrens böcker. Barn i alla åldrar kan bland annat besöka Pippis hus, förundras över Mattisborgen, se Emils röda hus med vita knutar (och gömma sig i snickerboa!) och uppleva den gemytliga stämningen på Saltkråkan. I många av miljöerna spelas föreställningar upp med jämna mellanrum under dagen. Astrid Lindgrens Värld är öppen under sommarmånaderna maj–augusti.

Astrid Lindgrens Näs är en annan populär sevärdhet i Vimmerby. Det var här, bara någon kilometer norr om Vimmerbys nuvarande stadskärna, som Astrid Lindgren föddes och växte upp. Det var under sin uppväxt på Näs som Lindgren fann inspirationen till några av sina mest folkkära karaktärer. Gården står kvar i nästan orört skick. Nedervåningen ser ut nästan exakt som den gjorde när Lindgren bodde här. Den gamla prästgården har dock byggts om till ett kunskapscenter. Man har också uppfört en paviljong på gården. Det erbjuds guidade turer på området under sommarmånaderna.